Toitlustamine koolides paraneb iga aastaga
Toitlustamise kontrollimise juures jälgitakse, et toit oleks mitmekesine, tervislik ja toiduenergia vastaks vastava vanusegrupi energiavajadusele, mille juures on väga oluline just makrotoitainete(süsivesikud, rasvad, valgud) õige vahekord. Üksi toiduenergiat ei ole kunagi jälgitud.
2010. aastal kontrollis Terviseamet toitlustamise korraldust peaaegu kõigis Eestis tegutsevates koolides ja neist 98 protsenti vastasid määruses toodud nõuetele. See näitab, et enamus koole suudavad pakkuda lastele tervislikku, mitmekülgset ja maitsvat toitu.
Koolides, kus esines puudusi, olid põhilisteks probleemideks liiga vähene kalatoitude ning värske köögi-ja puuvilja pakkumine. Mõnes koolis olid liiga sageli menüüs vorstitooted.
Avastatud puuduste korral tehakse toitlustajale ettekirjutus, mille täitmist kontrollitakse kuni puuduste kõrvaldamiseni.
Väljavõte mõningatest nõuetest, millele peab vastama koolilõuna:- Koolilõunaks pakutav toit peab katma 30–35% vastava vanuserühma ööpäevasest toiduenergia- ja toitainetevajadusest.
- Söögikordadel pakutakse iga päev erinevat põhitoitu. Põhitoiduna ei ole lubatud pakkuda konserve ega konservil põhinevaid toite.
- Toitu peab valmistama võimalikult töötlemata ja värsketest toiduainetest põhiliselt aurutades, keetes ja hautades. Rohkes rasvas küpsetatud toidud on lasteasutuses keelatud;
- Leib peab lasteasutuses olema saadaval iga päev;
- Makarontooteid pakutakse põhitoidu lisandina mitte rohkem kui kaks korda nädalas ning soovitatav on kasutada täisterajahust ehk grahamjahust valmistatud makarontooteid;
- Köögivilju (v.a kartul) pakutakse iga päev, sh kuumtöötlemata kujul vähemalt kaks korda nädalas;
- Värskeid puuvilju pakutakse vähemalt kolm korda nädalas;
- Värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt üks kord nädalas;
- Liha või linnulihaga (soovitatavalt nahata) toitu pakutakse vähemalt kaks korda nädalas. Viinereid, keeduvorsti, sardelle ning nendest valmistatud kastmeid on soovitatav mitte pakkuda rohkem kui üks kord kuus;
- Toiduvalmistamisel tuleb rasvainetest eelistada taimeõlisid;
- Hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavate toodete kasutamist tuleb vältida;
- Majoneesi ning majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikestes kogustes ning mitte sagedamini kui kolm korda kuus;
- Magustoiduks ei pakuta maiustusi nagu närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvlid, kompvekid;
- Joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sh energia- ja spordijooke, mis sisaldavad toiduvärve E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180.