Koli-bakteri nakkuspuhangust Saksamaal
2011. a maikuus alanud enterohemorraagilise E.coli (EHEC/STEC) nakkuse puhang Põhja-Saksamaal hakkas vaibuma alates juunikuu teisest nädalast.
Seisuga 30.06.2011. a oli Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel registreeritud liikmesriikides 888 hemolüütilise ureemia sündroomiga (HUS) juhtu, neist Saksamaal 841. 31 haigusjuhtu on lõppenud surmaga, neist 30 surmajuhtu on registreeritud Saksamaal ja üks Rootsis.
Lisaks on teavitatud 3189 STEC nakkuse juhust, sh 3110 Saksamaal, neist 17 juhul on haigus lõppenud surmaga.
Viimane laboratoorselt kinnitatud haigusjuht registreeriti Saksamaal 12. juunil ja laboratoorse kinnituseta haigusjuht 24. juunil 2011. a.
24. juunil teatas Prantsusmaa kaheksast verise kõhulahtisusega haigest, kes osalesid 8. juunil ühisel üritusel Bègles kommuunis Bordeaux`i lähedal. 28. juuniks oli haigestunud 16 inimest. E. coli O104:H4 tekitaja tuvastati neljal haigel. Võimalik seos Saksamaa haiguspuhanguga on selgitamisel.
Saksamaal esineva puhanguga seotud HUS ja STEC haigusjuhte on registreeritud veel Rootsis, Suurbritannias, Hollandis, Taanis, Poolas, Hispaanias, Austrias, Tšehhis, Luksemburgis, Norras ja Soomes. Haigestunud on peamiselt täiskasvanud, kellest enamus on naised.
Haigustekitajaks on inimesele ohtlikku toksiini tootev enterohemorraagiline koli-bakter. Haiguspuhangu tekkimise täpsed asjaolud on selgitamisel.
Eestis on enterohemorraagiline koli-bakteri nakkus harva esinev nakkushaigus. Terviseameti andmetel registreeriti 2010. a viis haigusjuhtu, 2009. a - neli, 2008. a – kolm juhtu. Tänavu ei ole registreeritud ühtegi enterohemorraagilise koli-bakteri poolt põhjustatud haigestumist.
Teadaolevalt levib haigusttekitav koli-bakter saastunud toidu või veega. Sagedamini levib haigustekitaja mittepastöriseeritud piima, ebapiisavalt kuumtöödeldud liha, idude, rohelise salati ja muude köögiviljadega. Hügieeninõuete mittetäitmisel võib nakatuda ka haige poolt saastatud pindadega või esemetega kokku puutumisel.
Escherichia coli-nakkuse inkubatsiooniperiood kestab keskmiselt 9 päeva. Nakatuda võib väga väikese haigustekitaja hulgaga kokku puutudes. Escherichia coli-nakkuse haigusnähud varieeruvad kõhuvalust ja verisest kõhulahtisusest kuni hemolüütilise ureemia sündroomini (HUS), mida iseloomustab äge neerupuudulikkus ja närvisüsteemi haigusnähud. HUS kujuneb tavaliselt ühe nädala jooksul pärast kõhulahtisuse teket umbes kaheksal protsendil haigetest (alla 5.a lastel ja vanemaealistel inimestel). Harvadel juhtudel võib haigus lõppeda surmaga.
Terviseamet soovitab kinni pidada järgmistest ennetusmeetmetest.
Koli-bakteri nakkuse vältimiseks tuleb korralikult pesta juur- ja puuvilju jooksva veega, liha korralikult läbi küpsetada vähemalt 70-kraadi juures kaks minutit. Kõiki toiduaineid säilitada +2 kuni +6°C juures külmkapis. Toitu valmistades tuleb puhtana hoida tööpinnad ja töövahendid, vältida ristsaastumist ehk toored toiduained, eriti liha, tuleb hoida eraldi valmistoitudest. Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja sealgi mitte üle 1-2 päeva. Tõhus ennetusmeede on käte pesemine pärast tualeti kasutamist ja enne sööki.
ECDC veebilehelt Terviseameti veebilehelt Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) toiduohutuse viis võtit