Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sa oled siin

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
Ü
V
Z
Nakkushaiguse nimetus: 

Tsüklosporiaas

Sissejuhatus: 

Tsüklosporiaas on parasitaarne soolenakkus, mis on levinud Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Lõuna- ja Kagu-Aasias, Lähis-Ida ja Aafrika maades. Haiguse püsilevikuga maades on sellega nakatunud kuni 41,6% elanikest (näiteks Peruus).
Nakatunud reisijad on tsüklosporiaasi sisse toonud Kanadasse, USAsse, Inglismaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Rootsi, Poolasse, Prantsusmaale, Belgiasse ning seda on esinenud kruiisilaevadel (see on üks „reisija kõhulahtisuse“ tekitajatest).

Haigustekitaja: 

Haigustekitajaks on parasiit, tsüste moodustav algloom Cyclospora cayetanensis, mis on resistentne kloori- ja joodiühendite vastu. 

Pärast toidu või veega allaneelamist satuvad ootsüstid mao-sooletrakti, kus ootsüstidest vabanevad sporosoidid, mis tungivad epiteelirakkudesse, kus nad arenevad sügootideks ja viimased ootsüstideks. Ootsüstid väljuvad rakkudest ja satuvad roojasse ning viimasega väliskeskkonda, kus nad küpsevad 2-14 päeva. Pärast seda on nad võimelised nakatama inimesi.

Nakkusallikas: 

Nakkusallikaks on nakatunud inimene, kes eritab haigustekitajaid roojaga.

Levimine: 

Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel nendega saastunud toitude, puu- ja juurviljade, salatite või marjade söömisel ning saastunud vee joomisel. Haigustekitajad võivad levida ka kokkupuutel haige roojaga saastunud pindade ja esemete kaudu. Terve inimese otsene nakatumine haigelt ei ole tõenäoline.

Peiteperiood: 

Haiguse peiteperioodi pikkuseks on 2 kuni 14 päeva, keskmiselt 7 päeva.

Haigusnähud: 

Tsüklosporiaasi haigusnähtudeks on vesine kõhulahtisus, isutus, puhitus, kõhuvalu, kõhukrambid, iiveldus, kaalulangus, lihasvalu, nõrkus ning harvem palavik, peavalu ja oksendamine. Tsüklosporiaasi tüsistused võivad olla Guillain-Barré sündroom, artriit, koletsüstiit ja sapiteede nakkus.

Ennetamine: 

Nakatumise ennetusmeetmeteks on käte pesemine pärast tualeti kasutamist ning enne toidu valmistamist ja söömist, puu- ja juurviljade pesemine enne söömist, pesemata marjade ja värskete salatite, pesemata või koorimata puuviljade söömise vältimine, kuumtöödeldud toidu söömine, pudelivee või keedetud vee joomine ja selle kasutamine hammaste pesemisel.