Tsüklosporiaas

Tsüklosporiaas on parasitaarne soolenakkus, mis on levinud Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Lõuna- ja Kagu-Aasias, Lähis-Ida ja Aafrika maades. Haiguse püsilevikuga maades on sellega nakatunud kuni 41,6% elanikest (näiteks Peruus).
Nakatunud reisijad on tsüklosporiaasi sisse toonud Kanadasse, USAsse, Inglismaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Rootsi, Poolasse, Prantsusmaale, Belgiasse ning seda on esinenud kruiisilaevadel (see on üks „reisija kõhulahtisuse“ tekitajatest).

Haigustekitaja   
Haigustekitajaks on parasiit, tsüste moodustav algloom Cyclospora cayetanensis, mis on resistentne kloori- ja joodiühendite vastu. 

Pärast toidu või veega allaneelamist satuvad ootsüstid mao-sooletrakti, kus ootsüstidest vabanevad sporosoidid, mis tungivad epiteelirakkudesse, kus nad arenevad sügootideks ja viimased ootsüstideks. Ootsüstid väljuvad rakkudest ja satuvad roojasse ning viimasega väliskeskkonda, kus nad küpsevad 2-14 päeva. Pärast seda on nad võimelised nakatama inimesi.

Nakkusallikas  
Nakkusallikaks on nakatunud inimene, kes eritab haigustekitajaid roojaga.

Levimine  
Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel nendega saastunud toitude, puu- ja juurviljade, salatite või marjade söömisel ning saastunud vee joomisel. Haigustekitajad võivad levida ka kokkupuutel haige roojaga saastunud pindade ja esemete kaudu. Terve inimese otsene nakatumine haigelt ei ole tõenäoline.

Inkupatsiooniperiood  
Haiguse peiteaja pikkuseks on 2 kuni 14 päeva, keskmiselt 7 päeva.

Haigusnähud      
Tsüklosporiaasi haigusnähtudeks on vesine kõhulahtisus, isutus, puhitus, kõhuvalu, kõhukrambid, iiveldus, kaalulangus, lihasvalu, nõrkus ning harvem palavik, peavalu ja oksendamine. Tsüklosporiaasi tüsistused võivad olla Guillain-Barré sündroom, artriit, koletsüstiit ja sapiteede nakkus.

Ennetamine  
Nakatumise ennetusmeetmeteks on käte pesemine pärast tualeti kasutamist ning enne toidu valmistamist ja söömist, puu- ja juurviljade pesemine enne söömist, pesemata marjade ja värskete salatite, pesemata või koorimata puuviljade söömise vältimine, kuumtöödeldud toidu söömine, pudelivee või keedetud vee joomine ja selle kasutamine hammaste pesemisel.  

 
Viimati uuendatud:  kolmapäev, 26 juuli 2017 15:59