Botulism

Botulism on suhteliselt harva esinev progresseeruva iseloomuga neuroparalüütiline haigus.

Botulismi neli põhilist esinemisvormi on:

  1. toidu-tekkeline ehk soole vorm – neurotoksiini sattumisel organismi koos toiduga
  2. väikelapse vorm – haigustekitajad koloniseerivad lapse mao-sooletrakti
  3. haava vorm – tekib haigustekitajate eoste sattumisel haava
  4. täiskasvanute seedekulgla tokseemia.

Lisaks on kaks botulismi vormi, mis tavapäraselt inimeste seas ei levi:

  1. inhalatsiooni ehk õhklevi vorm – tekib botulismitekitaja neurotoksiini sissehingamisel
  2. iatrogeenne vorm – tekib juhul, kui patsiendi ravi käigus on toksiin ekslikult sattunud vereringesse.

Botulismi neurotoksiini toimekohaks organismis on inimese närvi-lihase sünapsid.
Diagnostika eesmärgil määratakse botulismitekitaja või selle toksiini esinemist haige roojas eeskätt kõige sagedamini esineva soolevormi korral.

Haigustekitaja 
Haigustekitajaks on eoseid omav ja tugevatoimelist närvimürki tootev Clostridium botulinum, mille põhilised serotüübid on A, B, E, F. Tekitaja toodab närvimürki mitteküllaldaselt kuumtöödeldud toitudes ja eeskätt vähesoolastes, vähehappelistes/leelistes konservides. Toksiin hävib vähemalt +85°C kuumutamisel või keetmisel ≥5 minuti jooksul. Eosed hävivad ≥ +120°C juures ≥10 minuti jooksul. E tüüpi toksiin moodustub toiduaines ka madalatel temperatuuridel, näiteks +3°C juures. Haigustekitaja toksiin püsib kahjutustamata joogi- ja veekogude vees ning jookides kuni 70 päeva. Joogivee kahjutustamisel kaotab toksiin aktiivsuse. Reas Euroopa maades on levinud ka botulismi tekitaja Clostridium butyricum.

Levik
Haigustekitaja eosed on levinud pinnases, veekogudes ja veekogude setetes. Pinnasest võivad eosed sattuda kõikjale – neid on leitud põllumajanduslikes toiduainetes, loomade, kalade ja lemmikloomade (näiteks kilpkonnade, roomajate) seedetraktis, mees jm.

Levikuteed

  • Toidutekkeline botulism: haigustekitaja paljuneb ja eritab toksiini toiduainetesse/toitudesse, mida on puudulikult kuumtöödeldud või valmistoitu säilitatud mittelubataval temperatuurirežiimil. Tekitaja paljuneb hästi vähesoolastes, väikese suhkrusisaldusega, madala happesusega/leelisusega, suitsetatud toitudes ja konservides (sagedamini kodus valmistatud puu- ja köögivilja konservides ning seente hoidistes). Nakatumist soodustavad soole mikrofloora talitluse häired. Haigustekitaja ei levi inimeselt inimesele.
  • Väikelapse botulism: esineb väikelastel esimese eluaasta jooksul. Tekib haigustekitajate eoste allaneelamisel toidu või veega või pinnasest pärit tolmuga; haigustekitajad ise paljunevad jämesooles.

Peiteaeg
12-36 tundi, harva mitu päeva soolevormi korral; õhklevi vormi korral 12-80 tundi.

Nakatamisohtlik periood
Soolevormi korral levitab nakatunud inimene haigustekitajaid roojaga mitu nädalat või kuud ning toksiini – mõni nädal. Inimeste vastuvõtlikkus botulismile on üldine. Haigeid ravitakse botulismi antitoksiiniga.

 
Viimati uuendatud:  kolmapäev, 7 juuni 2017 10:29