Toidusoovitused lastele

Vähemalt 5 korda päevas puu- ja köögivilju!

Puu-ja köögiviljad on väga oluline vitamiinide ja mineraalainete allikas ning teraviljatoodete kõrval paremuselt järgmine kiudainete allikas. Päevas peaks sööma vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju – soovitavalt kaks puuvilja- ja kolm köögiviljaportsjonit. Nii on tõenäoline, et organism saab kätte vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid. Mida erinevamad ja värvilisemad need viljad on, seda parem.

1 portsjon- kogus, mis mahub ühte pihku.

1 portsjon on näiteks:

100 g köögivilju toorelt või keedetult
1 dl köögivilju roa koostises või köögiviljahoidist
80 g keedetud kaunvilju
100 g puuvilju
2 dl marju
15 g kuivatatud puuvilju või marju
1 dl (1/2 klaasi) täismahla
2 dl (klaas) nektarit
1 dl puuvilja- või marjahoidist
1 dl puuvilju või marju roa koostises

Puu- ja köögiviljade gruppi ei loeta siinkohal kartulit ja mahlajooke. Üks amps või supilusikatäis puu- või köögivilju ei ole veel portsjon, kuid see on parem kui mitte midagi.

Väga suur puu- ja köögiviljade tarbimine (rohkem kui 9 portsjonit päevas) ei ole samuti kasulik, sest siis ei suudeta enam süüa teisi vajalikke toiduaineid (piim, liha, kala, leib jm). Nii võib kannatada valkude, asendamatute rasvhapete ja osade vitamiinide-mineraalainete küllaldane saamine. Süües palju magusaid puuvilju (banaan, viinamarjad), saadakse liiga suur kogus süsivesikuid.

Kui lapsed saavad rohkem energiat kui kulutavad (ka liias tarbitud süsivesikud muutuvad organismis rasvaks) on oht muutuda ülekaaluliseks.

Isegi kui kodumaised puu- ja köögiviljad ei näe välja nii ilusad kui välismaised, eelista eestimaist. Neid on üldjuhul vähem kemikaalidega töödeldud. Parim kasvab kodus!


Allikas: Tervise Arengu Instituut, www.terviseinfo.ee

 
Viimati uuendatud:  neljapäev, 28 juuli 2016 13:11